Kardiološki pregled

Kardiološki pregled je pregled subspecijaliste koji na osnovu anamneze, kliničkog pregleda neinvanzivne kardiovaskularne dijagnostike, laboratorijskih analiza te prema potrebi dodatnih pregleda postavlja tačnu dijagnozu bolesti i propisuje terapiju.

Stanja i bolesti koje se analiziraju na ovom pregledu su: nejasni bol u grudima (stezanje u grudima), povišeni krvni pritisak (arterijska hipertenzija), infarkt srca ili angina pektoris, popuštanje srčanog mišića, nepravilni rad srca, osjećaj lupanja, preskakanja srca (aritmije srca, ekstrasistole, fibrilacija atrija, palpitacije), osjećaj gušenja, iznenadne promjene krvnog pritiska, nejasni gubici svijesti, vrtoglavice i urođene mane srca.

Redovan kardiološki pregled obuhvata snimanje srčanog rada na višekanalnom EKG aparatu, ehokardiografiju na najsavremenijim aparatima, pregled kardiologa uz pažljivi razgovor, po potrebni dodatne analize – postavljanje dijagnoze i mišljenje za terapiju.

Kada se javiti kardiologu?

Ponekad je situacija sasvim jasna, ukoliko Vam je preporučeno od strane ljekara druge specijalnosti, zbog srčanih problema ili ste imali infarkt trebalo bi da posjetite kardiologa. Međutim, nije uvijek tako jednostavno.

Šta da radite ukoliko niste sigurni da li bi trebalo posjetiti kardiologa?

Da li ste znali da posjeta kardiologu i preduzimanje korektivnih mjera, odnosno ispravljanje stila života prije nego se pojavi veći problem, može Vam spasiti život?!

Kardiolog može otkriti zdravstveni problem i prije nego što se pojavi!

Kardiolog bi Vam preporučio da ga posjetite u sledećim situacijama:

Imate bol ili druge tegobe u grudima

Prvo i najvažnije, ako imate bol ili slične tegobe u grudima, kao što su nedostatak daha, osjećaj stezanja, probadanja u grudima, lupanja srca, nepravilnog rada srca „mračenja pred očima“ samo su neke od tegoba. To sve mogu biti ozbiljna stanja uzrokovana srčanim problemima. Kardiolog će Vam razjasniti i utvrditi pravi uzrok ovih tegoba.

Srčani bolesnici u porodici/rodbini

Ako je u Vašoj porodici bilo srčanih bolesnika. Genetika ima značajnu ulogu. Osobama koje imaju/su imale srčane bolesnike u porodici, preporučuju se redovne kontrole.

Postavljena Vam je dijagnoza srčanih bolesti

Ukoliko Vam je već postavljena dijagnoza, neophodno je da razvijete naviku redovnih kontrola kardiologa. Srčana bolest nije statična, i neophodno je da se prati tokom vremena, kao i shodno tome da se prilagođava i modifikuje terapija.

Imate povišen pritisak, šećernu bolest ili visoke masnoće u krvi (holesterol, trigliceridi)?

Ovo su glavni faktori rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti.

Pušite? Gojazni ste, niste fizički aktivni?

Sve su to faktori rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti.

Ako ste muškarac, 40 g./ žena 45g i planirate da počnete da se bavite fizičkom aktivnošću (rekreativno, teretana…).

Kardiolog će proceniti da li postoji eventualni rizik kao i maksimalni nivo opterećenja koji Vam se preporučuje.