Urologija

Urologija je grana kliničke medicine koja se bavi prevencijom, dijagnostkom i liječenjem oboljenja organa urinarnog sistema (bubrega, mokraćovoda, mokraćne bešike i mokraćne cijevi), kao i genitalnih organa muškarca (penisa, testisa, epididimisa, prostate). 

Najčešći razlozi zbog kojih se pacijenti obraćaju urologu su: uporne infekcije urinarnog trakta, inkontinencija (nevoljno puštanje mokraće), bol ili pojava krvi tokom mokrenja, zapaljenje mokraćne bešike, upala prostate, uvećana prostata, kamen u bubregu, seksualna disfunkcija, karcinom urinarnog trakta (bubrega, bešike, prostate, testisa).

Naučna istraživanja su pokazala da su infekcije urinarnog trakta najčešće od svih bakterijskih infekcija kod žena u Evropi, ali i kod nas. U 86% slučajeva, uzročnik je ešerihija koli (Escherichia coli) – prirodni stanovnik naših crijeva. Zbog kratke mokraćne cijevi kod žena, ona lako dospe u mokraćne puteve i izazove infekciju.

Kod muškaraca su česti urinarni problemi sa prostatom: bakterijska upala prostate, benigno uvećanje prostate i karcinom prostate. Rak prostate  je drugi najčešći zloćudni tumor kod muškaraca i u Evropi posle raka pluća. Kako bi se ovaj karcinom otkrio u ranoj fazi i efikasno liječio, svim muškarcima starijim od 40 godina se preporučuju prventivni pregledi urologa jednom godinje.

Urolozi u poliklinici Dr Fatić MEDICAL primjenjuju najsavremenije načine dijagnostike i liječenja bolesti urinarnog trakta. Posebno ističemo da se kod nas razbijanje kamena u bubregu radi endoskopskom litotripsijomdok se minimalno invazivnom laparoskopskom hirurgijom kamen vadi i iz bubrega iiz mokraćne cevi.

Dodatne informacije

Za sva pitanja, konsultacije, preglede i liječenje u vezi sa urološkim medicinskim problemima, u poliklinici Dr Fatić MEDICAL zadužen je dr Rade Stanisavljević, spec. urolog.