Zašto Vam je potreban nutricionista?

Bez obzira na kilažu i na uvjerenje o kvalitetu vlastite ishrane, gotovo svima bi dobro došao razgovor s nutricionistom, ili barem analiza kvaliteta ishrane.

Nasuprot uvriježenom mišljenju, nutricionista nije bauk koji će Vam oduzeti sav užitak u hrani insistirajući na salati i kuvanoj piletini. Štaviše, pomoći će Vam da spojite užitak sa zdravljem i oduzeti osjećaj krivice.

Dobar nutricionista će Vam uštediti vrijeme, novac, i živce. Vrijeme, jer će Vas poštedjeti gubljenja u šumi informacija. Novac, jer će Vas poštedjeti bacanja novca na nepotrebne suplemente i učiniti Vas zdravijom osobom. Živce, jer će Vas poštedjeti mora suvišnih i kontradiktornih savjeta. 

Kome je potreban nutricionista?

Nutricionista je stručnjak koji pomaže u rješavanju prehrambenih problema, bili oni povezani sa viškom kilograma, zdravstvenim problemima, mišićnom masom, sportom ili pak prehrambenim stresom. Nutricionista će Vam pomoći da organizujete svoju ishranu i povećate kvalitet iste, smanjujući time rizik od hroničnih oboljenja. Takođe, pomoći će Vam da razvijete zdrav odnos s njom, čineći Vas opuštenijom osobom kada je riječ o hrani.

Nutricionista može pomoći ljudima sa zdravstvenim problemima. Podsjećanja radi, hrana nije lijek, stoga ne očekujte da će prehrana izliječiti Vašu bolest i ne vjerujte šarlatanima koji ti to obećavaju. Međutim, što je ishrana kvalitetnija, Vaše tijelo će biti spremnije na borbu s bolestima. Osim toga, mnoga stanja i bolesti zahtijevaju specifičnu prehrambenu intervenciju koju je preporučljivo izvesti u saradnji sa stručnjakom.

Nutricionista pomaže sportistima, rekreativnim ili profesionalnim, da podignu svoje sposobnosti na viši nivo, da smanje rizik od povreda, te da produže karijeru. Kvalitet ishrane čak i vrhunskih sportista iznenađujuće je nizak. Prehrana neće prosječnog sportistu učiniti olimpijskim pobjednikom, ali može olimpijskog pobjednika učiniti prosječnim.

Kako nutricionista radi?

Saradnja s nutricionistom može se odvijati u različitim oblicima. Može se zadržati samo na jednom terminu savjetovanja, a može završiti trajnom saradnjom. Sve između je takođe moguće. Ne postoji jedan idealan način, kao što ne postoji samo jedan prehrambeni problem niti jedan ljudski karakter.

U svakom slučaju, početak saradnje s klijentom uključuje uvod u problematiku. Esencijalno je odrediti klijentove ciljeve, probleme, očekivanja i motivaciju. Jednako je bitno te ciljeve i očekivanja korigovati ukoliko nisu realni. u protivnom, klijenta je osuđen na neuspjeh. Nerealna očekivanja posljedica su izloženosti nekvalitetnim prehrambenim informacijama te brojnim pričama o senzacionalnim transformacijama.

Nakon utvrđivanja stanja, dobar nutricionista donosi odluku može li klijentu u pitanju pomoći. Ponekad je najbolje što za klijenta može učiniti zapravo preusmjeriti ga drugom kolegi ili čak stručnjaku nenutricionisti (najčešće to bude psiholog). To nije laka odluka, jer uključuje odricanje od zarade. Međutim moralno je ispravna.

Međutim, ako je nutricionista utvrdio da može pomoći klijentu, slijedi izrada plana djelovanja, te kreiranje ponude saradnje.

Neki od alata koje nutricionisti koriste u radu s klijentima: