Laserski tretmani

Tretmani laserima uživaju ogromnu popularnost u svijetu  kao najefikasniji način rješavanja raznovrsnih problema u izgledu i funkcionalnosti kože. Primjena lasera je potpuno bezbjedna za pacijenta, a rezultati su trajni. Našim klijentima su na raspolaganju laseri poslednje generacije, koji garantuju uspjeh kod izvođenja različitih vrsta laserskih tretmana.

Korisne informacije

Za sva dodatna pitanja i nedoumice u vezi dostupnim laserskim tretmanima u poliklinici Dr Fatić MEDICAL, zadužena je dr stom. ANĐELA FATIĆ, doktor stomatologie i sertifikovani ljekar estetske i antiaging medicine.

Šta tačno podrazumijevamo pod terminom laser?

Laser je vrsta svjetlosti koja se emituje preko posebne sonde. Svaka svjetlost ima neku talasnu dužinu, a laser može imati različite talasne dužine u zavisnosti od podešavanja. Svaka od njih biva prepoznata od različitih struktura kože. To može biti pigment melanin u koži ili dlaci, hemoglobin u krvnom sudu, voda u srednjem sloju kože dermisu… Podešavanjem lasera i njegove talasne dužine mi u stvari biramo strukturu u koži na koju želimo da djelujemo. Kada neka struktura prepozna lasersku svjetlost, ona je apsorbuje i dolazi do velikog zagrijavanja te strukture i do njenog, takoreći, uništenja. Ono što je jako važno istaći jeste činjenica da je to uništenje vrlo selektivno.

Gdje još laseri imaju primjenu u dermatologiji?

Tretiraju se ožiljci i na licu i na tijelu, kao i strije. Veoma je važno tretirati ožiljak ili strije što ranije zato što se tako dobijaju najbolji rezultati. Sa ožiljcima od operacija već mjesec i po dana nakon intervencije, strije ako je moguće dok su još crvenkastoplave. Već tada treba početi sa laserskim tretmanima. Kada ove promjene postanu bijele i sklerotične onda je to već mrtva koža i potrebno nam je mnogo više da ih riješimo. Kada su atrofični ožiljci u pitanju, treba napomenuti da ne postoji laser koji sam za sebe može da ih efikasno ukloni. Obično se tu kombinuju i druge metode poput fokusiranih hemijskih pilinga kojima se ciljano tretira ožiljk po ožiljak ili se prekidaju sklerotične fibrozne veze ožiljka sa okolnim tkivom, zatim koristimo i microneedling sa krvnom plazmom, na primjer.