Opšta stomatologija i prevencija

Opšta stomatologija stavlja akcenat na prevenciju. Ona je najvažnija da bismo spriječili probleme vezane za bolesti zuba, desni i usne duplje. Prevencijom se na vrijeme mogu spriječiti eventualna oboljenja zuba i desni. Redovne posjete stomatologu, barem dva puta godišnje, su od krucijalne važnosti za održavanje zdravlja zuba, kako bi vam poslužili do duboke starosti.

Oboljenja zuba je moguće spriječiti ili makar umanjiti i zdravim načinom života. Namirnice koje oštećuju zube i zubnu gleđ su gazirana pića, slatkiši, alkohol, cigarete, žvakaća guma i uopšte sva nezdrava ishrana. Pored zdrave ishrane, bitno je i izbaciti grickanja između obroka, stavljanje u usta i grickanje predmeta poput olovke, plastične kašičice i sl.

Prvi i najvažniji korak u očuvanju oralnog zdravlja svakog pojedinca jeste uputiti ga i upoznati sa načinima održanja i očuvanja zdravlja zuba i usne duplje.

Prevencija je pola zdravlja!

Dijagnostika

Kako bi se zub što više očuvao, pored redovnih pregleda i održavanja higijene, neophodno je obaviti pravovremenu i detaljnu dijagnostiku. Nekada tek nakon dijagnostike, možemo predložiti najadekvatniji način liječenja zuba i dati pravu terapiju pacijentu.

Stomatolog je uvijek taj koji će procijeniti da li je neophodno izvšiti snimanje jednog ili više zuba ili možda čitave gornje i/ili donje vilice. Na osnovu rendgen snimaka, dalje će se odrediti tok terapije. Ova vrsta dijagnostike je zahvalna jer nam daje uvid u stanje zuba u korijenu ili ispod već postojeće plombe. Osim zuba koji su izrasli, možemo da vidimo i zube koji još nisu iznikli kao i njihov položaj i stanje.

Popravljanje i liječenje zuba

Naša usta su puna bakterija koje dospijevaju tu kroz hranu, piće i sve što konzumiramo u toku dana i mogu da se zadrže na zubima ili između dva zuba, u sitnim pukotinama i sl. Na taj način polako može doći do stvaranja karijesa, naročito u slučajevima lošije oralne higijene. Po pojavi karijesa trebalo bi se što prije javiti stomatologu kako bi se na vrijeme intervenisalo i da bi se zub što više očuvao.

Popravka zuba je veoma širok pojam jer tu spadaju sve intervencije na zubu koje su potrebne da bi se jedan pokvaren zub vratio u zdravo stanje. Zahvaljujući napretku medicine, danas je moguće popraviti i nešto oštećenije zube. Pacijentima je na raspolaganju čitav dijapazon raznih stomatoloških zahvata koji će učiniti da njihovi zubi ponovo budu zdravi.