Opšta hirurgija

Opšta hirurgija, nasuprot onome što definicija sugeriše, je grana hirurgije koja se bavi liječenjem ili poboljšanjem prognoza koje utiču na organe abdominalne šupljine uključujući crijeva, debelo crijevo, jetru, stomak, jednjak, pankreas, žučnu kesu, jetru, žučne puteve kao i grudni koš i tiroid.

Ko je Opšti hirurg?

Opšti hirurg je hirurg koje se specijalizuje u operacijama koje se izvode na grudnom košu, tiroidu, ili organima abdomnalne šupljine, čiji je cilj da liječe ili unaprijede prognozirane bolesti koje utiču na ove organe.

Koje bolesti liječi opšti hirurg?

Bolesti koje obično liječi opšti hirurg su patologije grudi, tiroida, ili organa abdominalne šupljine. Ove bolesti, konkretno, uključuju herniju, čireve, diverkulitis, neoplazme, ciste, polipoze, kamen u bubregu, i adbominalne adhezije. Sa dijagnostičke tačke gledišta, opšti hirurg može da izvrši biopsije limfnih čvorova i grudnog koša.

Koje zahvate koristi opšti hirurg?

Zahvati koje najčešće koristi opšti hirurg uključuju dijagnostičku i operativnu endoskopiju kao što su gastroskopija, kolonoskopija, i sigmoidoskpija koje dozvoljavaju unutrašnju dijagnostičku procjenu ispitanih organa. Ova vrsta hirurga može da izvrši ispitivanja kao što su X-zračenja sistema za varenje, kolonoskopiju, CR i MRI. Pomoću endoskopskih ispitivanja, opšti hirurg može da uzme male djelove tkiva radi njihove analize, i da koristi manje operacije korišćenjem laparoskopske metode, kao što je uklanjanje polipa. Za veće operacije se koristi laparotomski metod.

Kada pacijent treba da posjeti opšteg hirurga?

Ljekar opšte prakse šalje pacijenta kod opšteg hirurga ukoliko je potrebno. Pacijent takođe treba da da posjeti gastrointestalnog hirurga kako bi se pratio postoperativni oporavak.